Capaciteit waterontharder: waar moet ik op letten?

Waar moet je op letten als je een waterontharder wilt laten installeren?

Bij het kiezen van een waterontharder is een van de belangrijkste overwegingen de capaciteit van het apparaat. De capaciteit bepaalt in grote mate hoe goed de waterontharder functioneert in jouw specifieke situatie. We beschikken over hoogwaardige toestellen die geschikt zijn voor zowel huishoudens als bedrijven. In dit artikel gaan we dieper in op wat capaciteit precies betekent, waarom het zo belangrijk is, en hoe je de juiste capaciteit kiest voor jouw waterontharder.

Wat is de capaciteit van een waterontharder?

De capaciteit van een waterontharder verwijst naar de hoeveelheid water die het apparaat kan ontharden voordat het een regeneratiecyclus moet doorlopen. De capaciteit wordt bepaald door de grootte van het harsbed in de ontharder, waar het calcium en magnesium uit het harde water worden verwijderd. Hoe groter de capaciteit, hoe meer water de ontharder kan verwerken voordat de hars verzadigd raakt en regeneratie nodig is.

Een juiste afstemming van de capaciteit zorgt ervoor dat de waterontharder efficiënt werkt en bijdraagt aan een langere levensduur van het apparaat.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste capaciteit van een waterontharder?

  1. Waterverbruik

Je waterverbruik is de belangrijkste factor bij het bepalen van de juiste capaciteit. Hoe meer water je verbruikt, hoe groter de capaciteit moet zijn. Het waterverbruik kan variëren afhankelijk van het aantal mensen in je huishouden, het aantal wateraansluitingen en het gebruik van apparaten, zoals een wasmachine, een Quooker en een vaatwasser.

Als vuistregel kun je uitgaan van een gemiddeld waterverbruik van ongeveer 50 kuub op jaarbasis per persoon.

  1. Gezinsgrootte en toekomstige uitbreiding

Bij het kiezen van een waterontharder is het belangrijk om niet alleen naar je huidige situatie te kijken, maar ook vooruit te denken. Als je verwacht dat je gezin gaat groeien of als je meer apparaten, zoals een bad, wilt laten installeren, kan dit het waterverbruik aanzienlijk verhogen. Kies in dat geval een waterontharder met een iets grotere capaciteit om toekomstige behoeften te dekken.

  1. Efficiëntie van het toestel

Onze waterontharders staan bekend om hun hoge efficiëntie. De toestellen zijn uitgerust met slimme technologieën, waardoor je regeneratiecycli zelf kunt instellen. Denk hierbij aan het moment van spoelen. Door zelf het tijdstip in te stellen, bijvoorbeeld ’s nachts, weet je zeker dat je altijd over zacht water beschikt wanneer jij onder de douche staat of de vaatwasser aan hebt staan.

Verschillende modellen waterontharders

De waterontharders van Waterluxe zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Elk model is afgestemd op een specifieke huishoudelijke situatie. Maar, welke is geschikt voor jouw situatie?

  • Waterluxe Duo 7: ideaal voor huishoudens tot 2 personen met een gemiddeld waterverbruik van 100 kuub op jaarbasis. Dit toestel heeft een harscapaciteit van 7 liter.
  • Waterluxe Duo 12 of Combi 12: geschikt voor grotere huishoudens van 3 tot 5 personen met een jaarlijks waterverbruik tussen de 100 en 200 kuub. Deze modellen hebben een harscapaciteit van 12,5 liter.
  • Waterluxe Duo 25 of Combi 25: speciaal voor huishoudens van 5 of meer personen en meer dan 200 kuub water op jaarbasis verbruikt. Deze waterontharders hebben een harscapaciteit van 25 liter.

Piekvermogen waterontharder

Naast de capaciteit van een waterontharder is het ook belangrijk om rekening te houden met het piekvermogen. Dit houdt in dat op hetzelfde moment meerdere waterverbruikers capaciteit van de waterontharder vragen. Bijvoorbeeld als de douche, de vaatwasser en de wasmachine tegelijkertijd aan staan. Dat vraagt veel capaciteit van de waterontharder (er stroomt veel water door het toestel).

Als de harscapaciteit te laag is, kan de waterontharder niet optimaal zijn werk doen. Daardoor kan er alsnog een beetje kalkontzetting ontstaan. In dat geval adviseren we een toestel met meer capaciteit te laten installeren.

Profiteer van efficiënte werking

De capaciteit van een waterontharder is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. Het is essentieel dat de capaciteit goed is afgestemd op jouw waterverbruik op jaarbasis. Je profiteert dan van een efficiënte werking van het toestel. De Graaf Waterontharders biedt diverse modellen met verschillende capaciteiten, waardoor er altijd een waterontharder is die perfect past bij jouw specifieke situatie.

Wil je hulp bij het kiezen van de juiste waterontharder? Doe de ‘Keuzehulp’ of neem contact met ons op. We komen graag vrijblijvend langs om je te adviseren welk toestel het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften.

WIJ MAKEN ONS HARD VOOR ZACHT WATER!

Wouter de Graaf

Gratis demonstratie

Onze adviseur komt vrijblijvend bij jou thuis of op de zaak om de situatie te bekijken en demonstreert de werking van de waterontharder.

Tijdens ons bezoek weet je direct welke waterontharder het meest geschikt is voor jouw huishouden en wat de kosten zijn.

  • Demonstratie bij jou thuis
  • Inventarisatie plaatsing waterontharder
  • Direct een vaste prijs inclusief montage
Heb je vragen of wil je meer info over waterontharders?
Stuur bericht