Een waterontharder en een magneetontharder zijn beide ontworpen om de hardheid van water te verminderen. Er zijn wel degelijk verschillen, waaronder de werking en de prijs. We leggen het je uit.
Een waterontharder op basis van een magneet heeft in de meeste gevallen vaak een tijdelijke werking. Het apparaat heeft een magnetische straling en wordt om de waterleiding geplaatst. De magneet werkt alleen goed als deze heel sterk zijn. In het water zitten kalkdeeltjes die alleen negatief zijn geladen tijdens stromend water. Zodra het water in de leiding stil komt te staan, verliest het de lading. Met kalkvorming als gevolg. Dit is vaak niet direct zichtbaar. Als je een Quooker, een zwarte kraan en/of spoelbak hebt, blijf je witte vlekken zien. Dan kun je boenen wat je wilt. Een magneetontharder biedt niet een permanente oplossing om hard water te ontkalken.
Waterontharder vs magneetontharder
De magneetontharder lijkt vanwege de prijs in eerste instantie veel aantrekkelijker dan een waterontharder. In Nederland is de magneet die om de waterleiding wordt geklemd het meest populair. Voor circa 200 euro kun je een waterontharder op basis van een magneet kopen. Deze prijs is beduidend lager dan de prijs van een waterontharder. Voor een waterontharder van Waterluxe betaal je rond de 1.500 euro (afhankelijk welk type je nodig hebt). Dit is een toestel op basis van ionenuitwisseling. Dan stroomt er wel zacht water uit de kraan. Je hebt deze garantie niet met een magneetontharder.
Voordelen van een waterontharder:
- Verlengt levensduur apparaten.
- Verlaagt energiekosten.
- Voorkomt kalkaanslag op kranen en sanitair.
- Verlaagd kosten schoonmaak-, was- en verzorgingsproducten.
- Kortere schoonmaaktijd.
Voordelen van een Waterluxe
De toestellen van Waterluxe hebben een display. Je kunt zelf aangeven wanneer een spoeling plaatsvindt. Bijvoorbeeld ’s nachts als iedereen slaapt of overdag als er niemand thuis is. Dit heeft als voordeel dat er altijd zacht water uit de kraan stroomt wanneer jij de kraan opendraait.
Daarnaast is onze waterontharder voorzien van een vakantiemodule om stilstaand water te voorkomen. Hierdoor voorkom je bacterievorming en legionella. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld vanwege vakantie een paar weken van huis bent.
Kalkmetingstest: water testen
Nadat een waterontharder is aangesloten, voeren we altijd een test uit om te kijken of het water nog kalk bevat. Hiervoor gebruiken we een kalkmetingstest. Als het water groen kleurt, stroomt er kalkvrij water uit de kraan. Het enige dat je hoeft te doen, is de zoutbak controleren en indien nodig het zout aanvullen.
Waterontharder laten installeren
We komen altijd vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken. Dan kunnen we direct kijken welk toestel (mede afhankelijk van het waterverbruik) het meest geschikt is en waar deze het beste kan worden gemonteerd. Vervolgens geven we een demonstratie om de werking van het toestel te laten zien.
Overweeg je een waterontharder te kopen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak en/of meer informatie.